EventsOlaylar
Loader

Find Us

InstagramFlipboardLinkedinTelegram
Apple storeGoogle Play store
REKLAM

İran, Suriye’deki askeri varlığını azaltıyor, onların yerine Lübnanlı ve Iraklı savaşçılar geliyor

Suriye'de öldürülen Devrim Muhafızlarının cenazesi
Suriye'de öldürülen Devrim Muhafızlarının cenazesi © AP/AP
© AP/AP
By Euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Müdürü Rami Abdel Rahman, geri çekilen İran güçlerinin yerini Tahran destekli Lübnanlı ve Iraklı savaşçıların aldığını bildirdi.

REKLAM

İran'ın İsrail'i suçlayan bir dizi saldırının ardından Suriye'deki askeri varlığını azalttığı bildirildi.

Fransız Habere Ajansı (AFP), bu haberine dayanak olarak İran destekli militan grup Hizbullah'a yakın bir kaynağı ve merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ni gösterdi.

Hizbullah’a yakın kaynak İran’ın, on yılı aşkın süredir devam eden iç savaşta Suriye hükümet güçlerine askeri destek sağladığını hatırlatarak, İsrail’in son aylarda İranlı komutanları hedef alan bir dizi saldırısının, Tahran’ın bölgedeki askeri varlığını yeniden şekillendirilmesine yol açtığını bildirdi.

İsmini açıklanmasını istemeyen kaynak, "İran, İsrail'in ilhak ettiği Golan Tepeleri'ne komşu olan Kuneytra ve Dera vilayetleri de dahil olmak üzere, güçlerini Suriye'nin güneyinden çekti." ifadesini kullandı.

İran’ın hala Suriye'nin diğer bölgelerinde varlığını sürdürüyor

Aynı kaynak bununla birlikte İran’ın hala ülkenin diğer bölgelerinde varlığını sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz aylarda, Suriye'deki İran hedeflerine yönelik İsrail’in sorumlu olduğu düşünülen bir dizi saldırı gerçekleşti.

İranlı askeri milis
İranlı askeri milisVahid Salemi/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

İsrail, 1 Nisan'da Şam'daki İran Konsolosluğunu yerle bir eden ve ikisi general olmak üzere yedi Devrim Muhafızını öldüren bir saldırı düzenledi.

Bu saldırı, İran'ı missilleme olarak 13-14 Nisan'da İsrail'e karşı ilk doğrudan füze ve insansız hava aracı saldırısı düzenlemesine yol açarken, bu gelişme bölgesel gerilimin daha fazla tırmanmasına yol açtı.

İran, 1 Nisan’dan önce askeri varlığını çekmeye başladı

AFP’ye konuşan Hizbullah’a yakın kaynak, İran'ın gerçekte 20 Ocak'ta Şam'da aralarında İran’ın Suriye’deki istihbarat şefi ve yardımcısının da bulunduğu beş Devrim Muhafızının İsrail saldırısı sonucunda hayatını kaybetmesinin ardından güçlerini geri çekmeye başladığını söyledi.

Bu arada merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yine İran güçlerinin Şam'dan ve Suriye'nin güneyinden çekildiğini teyit etti.

"Geri çekilenlerin yerini İran destekli Lübnanlı ve Iraklı savaşçılar aldı"

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Müdürü Rami Abdel Rahman, geri çekilen birliklerin yerini İran destekli Lübnanlı ve Iraklı savaşçıların aldığını bildirdi.

İran, uzun bir süredir Suriye'de muharebe birliklerinin bulunmadığını, yalnızca askeri danışmanlık ve eğitim sağlayan subaylarının görev yaptığı iddia ediyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Suriye'de 3 bine yakın İranlı askeri personel bulunurken, bu birliklere Lübnan, Irak ve Afganistan gibi ülkelerden gelen, Tahran tarafından eğitilmiş on binlerce savaşçı destek veriyor.

Abdel Rahman, İranlı danışmanların çoğunun son altı ay içinde Suriye'yi terk ettiğini, ancak bazılarının kuzeydeki Halep ve doğudaki Deyrizor ilinde görev yapmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

İran yargısı, rapçi Tumac Salihi'nin idam cezasının onaylandığını teyit etti

Almanya'da hükümet emekli maaşlarına enflasyonun iki katı zam yaptı

AB, İHA ve füze üretimini kısıtlamak için İran'a yeni yaptırımları kabul etti