EventsOlaylar
Loader

Find Us

InstagramFlipboardLinkedinTelegram
Apple storeGoogle Play store
REKLAM

Almanya, Gazze'deki Filistinli mültecilere yardım eden UNRWA'yla işbirliğini yeniden başlatacak

UNRWA okulunun arka bahçesinde toplanan Filistinli mülteci çocuklar
UNRWA okulunun arka bahçesinde toplanan Filistinli mülteci çocuklar © Mohammad Zaatari/Copyright 2023 The AP. All rights reserved.
© Mohammad Zaatari/Copyright 2023 The AP. All rights reserved.
By Euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Almanya'nın bu adımı, BM ajansına mali desteğin askıya alınmasına yol açan İsrail'in iddialarıyla ilgili soruşturma raporunun açıklanmasının ardından geldi.

REKLAM

Almanya, Birleşmiş Milletler'in Gazze'deki Filistinli mülteciler ajansı (UNRWA) ile işbirliğini yeniden kuracağını duyurdu.

Alman Dışişleri Bakanlığı ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılan ortak açıklamada, "Alman hükümeti, örneğin Avustralya, Kanada, İsveç ve Japonya'nın yaptığı gibi, Gazze'de UNRWA ile işbirliğini kısa süre içinde sürdürecektir." denildi. 

İsrail'in UNRWA'ya yönelik iddialarını yoğun bir şekilde ele aldığını belirten hükümet bu karar öncesinde İsrail hükümeti, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası bağışçılarla yakın temas halinde olduğunu bildirdi.

Açıklamada, diğer uluslararası yardım kuruluşlarının UNRWA'nın Gazze'deki operasyonel yapılarına bağımlı olduğu ve Gazze'deki durum göz önüne alındığında insani yardımın sağlanmasının "her zamankinden daha önemli" olduğu belirtildi.

Almanya, İsrail'in bazı UNRWA çalışanlarının Hamas ile bağlantıları olduğu yönündeki iddialarının ardından ajansla ilişkilerini kesen ülkeler arasında yer alıyordu.

Raporun tavsiyelerine uyma çağrısı

Almanya'nın adımı, eski Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna tarafından yürütülen soruşturma raporunun açıklanması üzerine geldi.

İsrail'in bazı UNRWA çalışanlarının Hamas'ın 7 Ekim saldırılarına karışıp karışmadığına ilişkin iddialarını soruşturmada İsrail'in hala iddialarına "kanıt sunmadığı" ve "tarafsızlıkla ilgili sorunlar" tespit edilmişti.

Alman hükümeti UNRWA'yı, iç denetim işlevlerini güçlendirmek ve proje yönetiminin dış gözetimini iyileştirmek de dahil olmak üzere raporun tavsiyelerini derhal uygulamaya çağırdı.

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu büyük bağışçıların UNRWA'nın bazı Filistinli çalışanlarının Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırılara karıştığından şüphelenildiği yönündeki iddialar sonrasında ajansa mali yardımları askıya almış, BM, böyle bir adımın bölgeye insani yardımların tamamen çökeceği uyarısında bulunmuştu.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Polonya Dışişleri Bakanı: Rusya'nın NATO'ya saldırısı Moskova'nın yenilgisiyle sonuçlanır

İsrail ordusu, Han Yunus kentinin doğusuna sürpriz baskın düzenledi

İsrail askeri istihbarat direktörü General Aharon Haliva istifa etti