EventsOlaylar
Loader

Find Us

InstagramFlipboardLinkedinTelegram
Apple storeGoogle Play store
REKLAM

Haiti, Fransa'dan milyarlarca dolarlık borcunu ödemesini istiyor

11 Mart 2024 / Haiti
11 Mart 2024 / Haiti © Odelyn Joseph/Copyright 2024 The AP. All rights reserved
© Odelyn Joseph/Copyright 2024 The AP. All rights reserved
By euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Fransa'ya bağımsızlığını tanımak için Haiti'ye ödettiği ağır tazminatları iade etmesi çağrısı yapıldı.

REKLAM

Sivil toplum örgütlerinden oluşan bir grup, Fransa'nın Haiti'nin bağımsızlığını tanımak karşılığında aldığı milyarlarca dolarlık tazminatı, Haitililere geri ödemesi gerektiğini söyledi. 

Birleşmiş Milletler Afrika Kökenli İnsanlar Daimi Forumu (PFPAD) için Cenevre'de bulunan yaklaşık 20 sivil toplum örgütü, "fidye" olarak adlandırdıkları borcun geri ödenmesini denetleyecek yeni, bağımsız bir komisyon kurulmasını istedi. 

Gruba göre, Fransa'nın geri ödemesi gereken bu paranın, şiddet olaylarının yaşandığı bir dönemin ardından güvenliği yeniden tesis etmek için bir geçiş konseyi kuran Haiti'de kamu hizmetlerinde kullanılması gerekiyor. 

Çabaları koordine eden Haitili sivil toplum aktivisti Monique Clesca, "Fransa'nın bunu tanımasının ve ilerlememizin zamanı geldi. Önemli olan bu." şeklinde konuştu.

Clesca, bu önerinin BM forumunun cuma günü açıklanacak sonuç bildirgesinin bir parçası olmasını umduğunu söyledi.

Haiti'ye daha önce yüz milyonlarca dolar yardımda bulunan Fransa, bu ülkeye karşı "manevi bir borcu" olduğunu vurgulamıştı. 

Tazminat ödeme ya da kölelik için başka telafiler yapma kampanyası son zamanlarda dünya çapında ivme kazandı.

Fransa'ya ödenen miktar tarihçiler tarafından tartışma konusu ancak New York Times, Haiti'nin kaybını 21 milyar dolar olarak tahmin etti. Teklifin destekçileri ise bu miktarın çok daha yüksek olduğunu savunuyor.

British Columbia Üniversitesi'nde Küresel Irk profesörü Jemima Pierre, "21 milyar dolar artı 200 yıllık faiz, yani 150 milyar dolar, 200 milyar dolar ya da daha fazlasından bahsediyoruz." değerlendirmesini yaptı. 

Karayip adası Haiti, köleleştirilmiş insanların isyanının ardından 1804 yılında bölgede bağımsızlığını kazanan ilk ülke olmuştu.

Birçok Haitilinin iki yüzyıldır süren kargaşadan sorumlu tuttuğu Fransa, bağımsızlık sonrası kaybedilen gelirleri için Haiti'yi ağır tazminatlar ödemeye zorlamıştı.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Ukrayna, Rus hava sahasında stratejik bombardıman uçağı düşürdüğünü açıkladı

Columbia Üniversitesi'nde Filistin yanlısı protestolara katılan öğrenciler gözaltına alındı

ABD: İsrail, İran'a hava saldırısı düzenledi: İsfahan kentinde patlamalar